Roomed in the city: Den Haag

Ons landje mag dan wel klein zijn, de steden en dorpen die het rijk is zijn groots. Steden die barsten van oude architectuur, te gekke winkels en gezellige lunchrooms. Roomed is dus vanaf nu regelmatig toerist in eigen land, waarbij we opzoek gaan naar de leukste hotspots. En we laten jou natuurlijk meegenieten! We trappen niet af met onze hóófdstad, maar met de hofstad: Den Haag.

Hofkwartier
Het Haagse Hofkwartier staat bekend om de exclusieve winkels met mode, woondesign en kunst. Omdat er hier voornamelijk zelfstandige ondernemers te vinden zijn, openen de meeste winkels iets later dan in de grote winkelstraten. Iets voor elven opende KaDenz haar deuren en liepen we direct even naar binnen. Hier vind je tijdloze designmeubels en kun je je door binnenhuisarchitecten laten adviseren voor de inrichting van je eigen huis. Dat design in deze gezellige buurt ook opgepikt wordt door winkels waar interieur niet de hoofdzaak is, merkten we op bij de overburen. Deze opticien gebruikte te gekke lampen om de nieuwe monturen in de etalage te presenteren. In de kleine straatjes van het Hofkwartier lopen we ook tegen genoeg eettentjes aan. Van huisgemaakte high tea’s bij Lapsang tot echte Franse broden bij de boulangerie Michel en heerlijke Japanse gerechten bij Oni, waar de inrichting geheel in stijl is met lage banken en tafels.

jazzydenhaag-02

Zeeheldenkwartier
Van het Hofkwartier lopen we door naar het Zeeheldenkwartier. Onderweg stoppen we even in de Paleistuin, dat deel uitmaakt van Paleis Noordeinde. We kunnen ons zo voorstellen dat dit een populaire plek is op een zonnige dag. Eenmaal in het Zeeheldenkwartier, dat wordt bestempeld als creatieve buurt van Den Haag, lopen we naar binnen bij de winkel van Edwin Pelser. Hier vind je een nauw samengestelde collectie met meubels en woonaccessoires van bekende Nederlandse designers. Ons oog viel hier direct op de rode ‘Tentlamp’ van Lotty Lindeman en de uit papier gevouwen ‘La Moth-er Giraffe’ van Studio Snowpuppe.

Op weg naar onze volgende hotspot passeren we het knus uitziende Appeltje Eitje en we besluiten spontaan dat we wel trek hebben gekregen van al dat lopen. Snel schuiven we aan aan het laatste vrije tafeltje en kunnen bij een blik op de kaart maar moeilijk kiezen. We gaan voor een lekkere couscoussalade en een (heel) goed belegd broodje rosbief. Bij het lezen van het recept voor de lekkerste appeltaart op de muur (het geheime ingrediënt van Appeltje Eitje blijkt 10 kg liefde) overwegen we die nog als toetje te nemen, maar gaan dan toch maar door met onze city tour.

jazzydenhaag-01

(Oude) centrum
We lopen richting het oude centrum. De Denneweg is de oudste weg van Den Haag en hier lopen we dan ook meteen langs een hoop antieke winkels. Hieraan grenst de Frederikstraat die dezelfde sfeer als de Denneweg uitstraalt. We passeren hier de bijzondere etalage van Il Mondo, waar we bij binnenkomst maar net een looppad kunnen vinden tussen de weelderige kroonluchters en serviezen uit de tijd van Marie Antoinette. Maar in ‘de Fred’ zijn ook winkels als Flamant en Cotton & Silk niet te missen.

Een stukje verder blijven we even kijken bij het prachtige Hotel des Indes en gluren we naar binnen bij de naastgelegen Museumshop. Naast dat je hier terecht kunt voor bijvoorbeeld tickets voor excursies, is de meters hoge boekenwand al rede genoeg om even naar binnen te lopen. Hier staan de gaafste koffietafelboeken te pronken waarvan we er maar al te graag een aantal mee naar huis willen nemen. Ook in het nieuwe centrum zijn genoeg leuke winkels, zoals Waar. Hier worden eerlijke producten verkocht. En loop eens naar het verscholen Haagsche Bluf, een leuk pleintje met verschillende bekende winkels. Om ons rondje af te maken, lopen we door naar het binnenhof, want bij een bezoek aan het politieke centrum van Nederland kan een wandeling hier doorheen natuurlijk niet ontbreken. Aan de andere kant van het water sluiten we deze city trip af door nog even naar het torentje te zwaaien.

Roomed.nl